METAΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:

·      ΚΟΥΤΣΕΚΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

·      ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

·      ΛΙΑΣΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ


ΣTOXOI

 

l     Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, η ανακάλυψη αντιβιοτικών και η νέα γεωργική και τεχνολογική επανάσταση στις μέρες μας συμπίπτουν με την απότομη αύξηση του πληθυσμού, ώστε η σχέση τροφής-πληθυσμού και συναγωνισμού των ειδών χειροτερεύει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  τη ληστρική εκμετάλλευση της βιόσφαιρας.

l     Το γενετικό υλικό αναγνωρίζεται από όλους τους επιστήμονες ότι πρέπει να είναι πηγή κοινής κληρονομιάς που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλο το ανθρώπινο γένος για τη βελτίωση των φυτών

l     Και τη δημιουργία προϊόντων που θα συντηρούν τον άνθρωπο και τα ζώα. Η Ελλάδα περιγράφτηκε το 1923 ως ένα από τα κέντρα γενετικής παραλλακτικότητας. Η διάβρωση της γενετικής ποικιλότητας  είναι δραματική ενώ η καλλιέργεια των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών περιορίστηκε σε ποσοστά κάτω του 2%.

 

Τι Είναι Μεταλλαγμένα!

 

Αλλοίωση του DNA των οργανισμών με προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων άλλων οργανισμών

 

Ποια είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

 

l     Η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγα τους είναι οι κύριες πήγες της γενετικής ρυπάνσεις στην φύση & στα τρόφιμα

l     Προϊόντα όπως: σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κτλ. Μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα, ταυτόχρονα και σε τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, ιχθυοτρόφων που αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής ζώων εκτροφών.

l     Παράγωγα σόγιας

Τσίχλες: λεκιθίνη, φυτικά έλαια

Ψωμί:αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο κ.ά.

Στιγμιαίως καφές:  λεκιθίνη

Παράγωγα καλαμποκιού

Δημητριακά:άμυλο καλαμποκιού, καλαμποκάλευρο

Καραμέλες:σιρόπι γλυκόζης

Λιπαρές πρώτες ύλες: καλαμποκέλαιο

 

Η Μεταλλαγμένη απειλή

 

l     Παρέμβαση Γενετικής Μηχανικής στο DNA

l     Γενετική ρύπανση-μεγαλύτερη ΄΄απειλή΄΄ για  τη φύση

l     Πίεση για μαζική απελευθέρωση μεταλλαγμένων προϊόντων στη τροφική αλυσίδα.

 

Οι κίνδυνοι στο περιβάλλον

 

l     Αλλοίωση βιοποικιλότητας

l     Αύξηση φυτοφαρμάκων/ ζιζανιοκτόνων

l     Αύξησης αντοχής ζιζανίων/εντόμων

l     Απελευθέρωση οργανισμών που παραγκωνίζουν φυσικά συγγενικά είδη

l     Απειλή για οικολογική ισορροπία και διατροφική ασφάλεια επόμενων γενεών

 

Κίνδυνοι για άνθρωπο & ζώα

 

l     Εμφάνιση νέων αλλεργιών

l     Αύξηση ανθεκτικότητας τους σε αντιβιοτικά

l     Τοξική δράση

l     Κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ζωοτροφών με δυσάρεστα αποτελέσματα στα ζώα που επηρεάζουν τον άνθρωπο.

 

Μεταλλαγμένα σε διάφορες χώρες

 

l     ΕΛΛΑΔΑ:Δεν υπάρχουν εργαστήρια και μηχανισμοί για αναλύσεις και έλεγχους των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας

l     ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Πειραματικές καλλιέργειες, στήριξη από κυβέρνηση.

l     ΙΤΑΛΙΑ:Έντονη αντίδραση καταναλωτών. Η κυβέρνηση είναι διστακτική-γίνονται πειραματικές καλλιέργειες

 

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

 

l     Αποκτήστε τρόφιμα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένα συστατικά

l     Αλληλογραφήστε με τους βουλευτές

l     Υποστηρίξτε τους μικροκαλλιεργητές και τους άλλους αγρότες

l     Μπείτε  στο Δίκτυο Καταναλωτών ενάντιων των μεταλλαγμένων

 

Οι πιθανές λύσεις

 

l     Η λύση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ακυρώνει την απειλή των μεταλλαγμένων. Ταυτόχρονα μπορεί να ελαχιστοποιήσει  τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολεμήσει της πείνας

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑTA

 

ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΗΤΑΝ:

 

 

2. ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

 

 

 

 

 

 

3.ΕΞΕΤΑΖΕΤΕ  ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

 

4.ΕΙΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

 

 

5. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΑΤΕ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ

 

                                 

6.ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΤΕ:

A. ΕΝΑ ΦΘΗΝΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ

B.    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

 

 

7.ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: 1 ΛΙΓΟ έως 5 ΠΟΛΥ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ:

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

 

    Πήγαμε σε ένα μεγάλο super market και κάναμε ερεύνα στο ποια από τα τρόφιμα αναγράφουν στη συσκευασία  αν περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά ή όχι σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Διαπιστώσαμε πως από τα 20 προϊόντα που ελέγξαμε τα 15 δεν αναγράφουν αρκετές πληροφορίες για τα συστατικά τους, αυτό οφείλετε πιθανότατα στο ότι ήταν  παλαιότερες συσκευασίες . Οι υπόλοιπες 5 αναγράφουν αναλυτικά τα συστατικά τους όπως κι το ποια από αυτά είναι μεταλλαγμένα……..

     Τα προϊόντα ήταν: Γαλακτοκομικά, σοκολάτες, κονσέρβες, τσίχλες όπως και κρεατικά .

Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τις επιλογές των καταναλωτών, οι περισσότεροι δεν κοιτούσαν με προσοχή αν η επιλογή τους ήταν  σωστή για την υγειά τους προφανώς γιατί δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση (κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Τις πληροφορίες αντλήσαμε από το internet (www.greenpeace.gr.)

Kaθώς και από ένα αφιέρωμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

  Επίσης επικοινωνήσαμε με τa γραφεία της  Greenpeace,οι οποίοι μας έδωσαν ένα κατάλογο με τα τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.